Τσουρέκια

Υλικά για 10 τσουρέκια

150γρ. μαγιά νωπή
300γρ. νερό χλιαρό
450γρ. αλεύρι

8γρ. κακουλέ
8γρ. μαχλέπι
8 αυγά
1300γρ. ζάχαρη
500γρ. βιτάμ
250γρ. σπορέλαιο
1 πρέζα αλάτι
1 λίτρο γάλα
4 κιλά αλεύρι
Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα λιώνουμε τη μαγιά με το νερό χλιαρό, προσοχή όχι καυτό, προσθέτουμε και τα 300γρ. αλεύρι, ανακατεύουμε καλά με το χέρι ή με μια ξύλινη κουτάλα, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.(Αν σε μισή με μια ώρα το πολύ δεν έχει φουσκώσει η μαγιά μην συνεχίζετε δεν θα πετύχουν.) Σε μια αρκετά μεγάλη λεκάνη βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το κακουλέ, το μαχλέπι και τα ανακατεύουμε καλά και στην συνέχεια προσθέτουμε το γάλα αφού πρώτα το έχουμε ζεστάνει. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βιτάμ και ανακατεύουμε και το λάδι, προσθέτουμε το μισό περίπου στη λεκάνη με τα υλικά, προσοχή να μην καίει πολύ και μας ψηθούν τα αυγά, ανακατεύοντας επίσης προσθέτουμε τη μαγιά μας που έχει φουσκώσει καλά, το αλεύρι (πρώτα τα τρία κιλά και μετά το άλλο λίγο λίγο) και ζυμώνουμε με υπομονή. Αφού έχει απορροφήσει το αλεύρι θα πρέπει να έχουμε μια ζύμη αρκετά μαλακή και ελαστική που ακόμα κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε και το υπόλοιπο λιωμένο βιτάμ με το λάδι και ζυμώνουμε ξανά με απανωτές κινήσεις ώσπου να το απορροφήσει όλο και να έχουμε την ζύμη που θέλουμε. Σκεπάζουμε πολύ καλά και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Αν είναι ζεστά μπορεί η ζύμη μας να γίνει σε 1 με 2 ώρες αλλιώς θα κάνουμε υπομονή 3 με 4 ώρες. Πλάθουμε την ζύμη σε πλεξούδες των 850γρ. με 860γρ. (κάλο είναι να τα ζυγίσουμε για να πετύχουμε ομοιόμορφο ψήσιμο),βάζουμε στα ταψιά αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν, με ένα πινέλο αλείφουμε αυγό, πασπαλίζουμε σουσάμι ή αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ώσπου να ροδίσουν και έπειτα χαμηλώνουμε στους 150 για 10 με 15 λεπτά.

Σχόλια